Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo u Novom Sadu

U ovim turbulentnim razdobljima održalo se i Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvu u mačevanju u Novom Sadu. Naši sportaši doputovali su tamo u u sklopu Nacionalne reprezentacije HMS-a, nastupajući u disciplinama za mač i floret.

Od svih sportaša, najuspješnija predstavnica je nedvojbeno Dorja Blažić koja je osvojila 8. mjesto u juniorskom floretu. Dorja se u Novom Sadu borila za medalju protiv Izraelke Liore Druck te je izgubila u napetoj završnici borbe rezultatom 15:10. Čestitamo, Dorja!

Dorja je pokazala kako je malo nedostajalo za medalju te da je u izvrsnoj formi za predstojeće natjecanje u Dubaiju!

Dorja je nastupala prvi dan europskog prvenstva i tako ga otvorila na najbolji mogući način. Bez izgubljene borbe u grupnoj fazi te s još dodatne 3 pobjede u eliminacija, Dorja je uspjela ući u samu završnicu natjecanja i boriti se za medalju. Medalju ovaj put nismo uspjeli osvojiti, ali zato se nadamo još uspješnijoj reprizi u Dubaiju – na svjetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu u mačevanju. Sretno!

Visoki rezultat ostvario je i Borna Špoljar koji je u juniorskoj kategoriji osvojio 20. mjesto. Borna se borio protiv Austrijanca Paula Schiebela za ulazak u 32, te je tu borbu dobio visokom razlikom od 15:5. Nažalost, za ulazak u TOP 16 ga je zaustavio Poljak Piotr Kaskow, u napetoj borbi koja je završila 15:10.

Ulaske u najbolja 64 ostvaruje nekoliko sportaša. Janko Leskovac je u juniorskom floretu ostvario ulaz u 64, ali nažalost je izgubio sljedeću eliminaciju te je zauzeo konačno 52. mjesto. Ulazak u 64 ostvarila su i dva kadeta, i to Damjan Vlašić i Marko Šimunković. Britanac David Sosnov pobijedio je 15:8 Damjana za ulazak u 32, dok je Ireneusz Filek pobijedio Marka Šimunkovića, te su time momci ostvarili 55., odnosno 54. mjesto u ukupnom poretku.

Od članova Zagrebačke selekcije, nastupio je i Marko Čubrić koji je prošao grupnu fazu, ali je izgubio u sljedećoj eliminaciji te je time zauzeo 81. mjesto, dok su ostali članovi Zagrebačke selekcije, i to Iva Banović, Vigo Lašič, Lorena Požgajčić, Lovro Prosoli Tia Sakač i Fran Sinovčić, ostali u grupnoj fazi natjecanja.

 

Hrvatska juniorska ekipa u floretu nastupila je i u ekipnoj fazi natjecanja, osvojivši 12. mjesto u ukupnom poretku, i to pobjedama nad ekipama Srbije i Slovačke, a gubitkom od ekipa iz Poljske, Turske i Izraela.