Dvaput u 64 na Svjetskom prvenstvu u Milanu 2023

Članovi Zagrebačke selekcije nastupili su u velikom sastavu na Svjetskom prvenstvu u Milanu 2023. godine. U gotovo svim kategorijama, zagrebački sportaši predstavljali su zagrebačko mačevanje u trenirkama nacionalne reprezentacije.

FLORET

U muškom floretu, najuspješniji je bio Borna Špoljar koji je osvojio 43. mjesto. Borna je u grupi zabilježio pet pobjeda te je kroz pobjede u elminacijama dogurao do najboljih 64, pobijedivši u eliminacijama Argentinca Nicolasa Marinija. U drugom danu natjecanja, zaustavio ga je Takahiro Shikine te je time Borna uzeo 43. mjesto.

Uspješni su bili i Janko Leskovac i Petar Fileš ulascima u 96 najboljih, a koje su za daljnji tijek natjecanja zaustavili Alexandre Ediri i Hans Wei Shen Yoong. Ivan Komšić je bio zaustavljen na ovom natjecanju u grupnoj fazi.

U ženskom floretu su nastupile Dorja Blažić i Marcela Dajčić. Dorja također ostvaruje uspješno ulazak u 96 najboljih, ali gubi tijesno 15:13 od Kanađanke Sabrine Fang. Marcelu je za ulazak u 96 zaustavila Yu Ching Kuan, predstavnica iz Kine.

MAČ

Andrea Majdandžić i Ana Mesić su nastupile u ženskom maču i prolaze grupnu fazu natjecanja, ali nažalost gube eliminacije za ulazak u 96 najboljih. Još jedna naša predstavnica Jana Kuna zaustavljena je u grupnoj fazi natjecanja.

Muški mač je ostvario zahvaljujući Vedranu Markoti ulaz u drugi dan natjecanja. Vedran je ulaskom u 64 najbolja osvojio konačno 59. mjesto, a tijesno gubi za 32 najbolja od Federica Vismare iz Italije.

Marko Šimunković nije uspio ući u 96 najboljih gubitkom u eliminaciji od Frederika von der Ostena iz Danske. Maurizio Bogović zaustavljen je pak u grupnoj fazi natjecanja.

Zgodno je za istaknuti kako muški mač nije imao ulazak u 64 najbolja na Svjetskom prvenstvu još od Ozrena Debića (primarno floretaš op.a.) davne 2009. godine, a zbog čega je ovaj rezultat tim više uspješan. Čestitamo stoga i Jakovu Šoli iz MK-a Split koji je također ostvario ulazak u 64 najbolja.

SABLJA

U sablji je nastupio jedan predstavnik iz Zagreba, i to Damjan Gotal koji je zaustavljen u grupnoj fazi natjecanja.