Vedran Markota na Svjetskom prvenstvu 22. od 160!

Još jednom sjajnom juniorskom rezultatu mogli smo svjedočiti na Svjetskom prvenstvu za kadete i juniore u Kairu. Naš junior Vedran Markota osvojio je visoko 22. mjesto u najbrojnijoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu – muškom maču.

Vedran Markota započeo je turnir samouvjereno i čvrsto te je nanizao pet pobjeda zaredom u grupi, da bi potom izgubio samo od Španjolca Javiera De Los Mozosa. Nakon toga Vedran kreće u eliminacijski dio gdje se bori s Portugalcem Tomasom Sernadasom. Iako bi po mjestu nakon kola to trebala biti rutinska borba, Potugalac pokazuje kako planira ozbiljno ući u dvoboj i započinje susret visokim rezultatom od čak 6:2 pa 7:3. Vedran uspijeva popraviti distancu i kreće u pripremu s veće distance te bod po bod dolazi do izjednačenja na 11:11.

Nakon toga Vedran postiže “nesretni” bod za vodstvo od 12:11 prilikom kojeg ozljeđuje svoju desnu nogu. Srećom, iskoristvši puni medicinski odmor od 5 min, Vedran se uspijeva dignuti i održati vodstvo do 14:13. Sljedeći tuš za 14:14 je od Portugalca – lijepa riposta u skoku. Konačno, pobjednički tuš za 15:14 postiže Vedran iz kontra ataka na protivnikovu navalu te osvaja pobjedu.

Sljedeća eliminacija je započela mnogo lakše te se Vedran odvojio na čak 9:4, ali Raphael Jacques Hoareau-Berkani iz Alžira ulazi u niz od 4:0 te se opasno primiče na 9:8. Vedran istom akcijom, ali ovaj put s bolje distance, uspostavlja ponovnu dominaciju te pobjeđuje s visokih 15:8.

Konačno, za ulaz u 16, Vedran gubi s niskih 15:6 od Titouana Chotina iz Francuske (Chotin je završio na kraju na 8. mjestu). Nakon duge pauze u call roomu te kašnjenja od strane organizatora, ozlijeđena noga se prilično ohladila i tu je bilo teško uspostaviti ritam nad brzim Francuzem.

Čestitamo Vedranu!

U juniorskoj kategoriji nastupili su i Marko Šimunković i Iva Banović – dok Iva Banović ne prolazi grupnu fazu, kao ni Marko Šimunković, Marko nastavlja natjecanje sljedeći dan u kadetskoj kategoriji.

Marko je u grupnoj fazi gubio primarno od sportaša koji su kasnije ušli u 32 najbolja, dok je tijesno izgubio od sportaša koji su kao i on prošli grupnu fazu. Tako da Marko s dvije pobjede dobiva relativno težak ždrijeb u vidu Amerikanca Avery Townsenda (Townsend na kraju osvaja 6. mjesto). Marko gubi ovaj susret rezultatom 15:6 te bilježi time rezultat od 59. mjesta, odnosno ulazak među 64 najbolja.