Dorja Blažić osvojila 14. mjesto u Kairu

Za zagrebačke sportaše je danas počelo Svjetsko prvenstvo nastupima floretaša i floretašica u kategoriji juniora i juniorki. Svjetsko prvenstvo održava se u Kairu, i to od 3. do 11. travnja 2021. godine. Prva tri dana bila su rezervirana za sablju, dok je četvrti, peti i šesti dan rezerviran za floret.

“Prvog” dana natjecanja zagrebačkih sportaša, najbolju vijest je donijela Dorja Blažić visokim 14. mjestom. Ulaskom u najboljih 16, i to pobjedama protiv Portugalke Marte Carvalho 15:10 i Francuskinje Cyrielle Darde 15:7, Dorja je uspjela osigurati plasman u osminu finala. Nažalost ju je ovdje pobjedila Koreanka Yeongji Joo rezultatom 15:7.

Osvajanjem 14. mjesta, Dorja je osvojila čak 20 FIE bodova, a nakon čega očekujemo skok na otprilike 35. mjesto na svjetskoj međunarodnoj ljestvici. Bravo!

U juniorkama je nastupila i Tia Sakač, ali ovaj put nažalost nije uspjela proći grupnu fazu imavši jednu pobjedu u grupi. Čeka je sutra kadetska kategorija.

 

Floretaši su krenuli u grupnoj fazi izvrsno, tako da su nakon kola Borna Špoljar i Janko Leskovac držali 10. i 13. mjesto u ukupnom poretku, ali nažalost nisu kroz eliminacijski dio uspjeli osigurati jednako tako visok plasman. Janko Leskovac i Borna Špoljar zabilježili su sve pobjede u grupnoj fazi (šest, odnosno sedam pobjeda), dok su Vigo Lašič i Lovro Prosoli imali dvije, odnosno jednu pobjedu. Vigo je uspio proći u eliminacijski dio, ali je tamo izgubio za ulaz u 64, dok Lovri jedna pobjeda nije bila dovoljna za prolaz grupne faze. No, Vigo i Lovro nastupaju sutra u kadetskoj disciplini (zajedno s Lorenom Požgajčić i Katjom Trcin) te za njih natjecanje još uvijek nije gotovo.

Borna i Janko su nakon prolaza kola svojim stopostotnim učinkom uspjeli osigurati direktan ulaz u 64 najboljih, no obojica gube za ulaz u 32. Janko je izgubio s tijesnih 15:14 od Ukrajinca Bohdana Pnivchuka, dok je Borna izgubio 15:12 – bolji je bio Rumunj Alexandru Sirb.

Sutra su po rasporedu kadeti i kadetkinje u disciplini floret.

Rezultate možete pogledati na Fencing Time Live:

💻 https://fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/61AE53028EA749BA87EBAF735AD8EB72#today

Za live streaming preporučamo službenu stranicu organizatora:

📺 http://www.fencingegypt.com/Cairo2021/Static/LiveStream